Daiara Tukano

Daiara Tukano is kunstenaar, activist, educator en communicator. Ze is geboren in São Paulo en is lid van de inheemse Tukano-bevolking van Brazilië.

 

Daiara is afgestudeerd in Visual Arts en heeft een master afgerond in Human Rights aan de The University of Brasília. Ze doet onderzoek naar het recht op herinnering en de waarheid van inheemse volken. Ook bestudeert ze de cultuur, geschiedenis en traditionele spiritualiteit van haar volk samen met familie.

 

In 2021 won ze de PIPA Online Award, een prijs die georganiseerd wordt door het PIPA Instituut en gezien wordt als de meest relevante Braziliaanse prijs voor Beeldende kunst.

X

In het hart van Den Haag staat het Mauritshuis. Een klein museum met wereldberoemde Nederlandse en Vlaamse 17de-eeuwse schilderkunst. Mensen van over de hele wereld bezoeken ons om meesterwerken als het Meisje met de parel van Johannes Vermeer en de Anatomische les van Rembrandt in het echt te bewonderen.

 

”Wij kijken ontzettend uit naar de mural van Daiara Tukano. Het wordt ongetwijfeld een schildering met veel kleur en een diepgaander verhaal. Als lid van de inheemse bevolking van Brazilië kan zij een brug slaan tussen het heden en de tijd waarin Johan Maurits, de stichter van ons huis, de kolonie Nederlands-Brazilië bestuurde. Naast inheemse voorwerpen bracht hij ook mensen naar het Mauritshuis. Het is spannend voor ons om te zien hoe Daiara dat verband gaat leggen.’’ 

-Martine Gosselink (Algemeen directeur Mauritshuis)