Mick La Rock

Mick La Rock (Aileen Middel, Groningen, 1970) is een van Europa’s eerste en bekendste vrouwelijke graffitikunstenaars. Geïnspireerd door de traditionele graffitiletterstijl van de ‘New York School’ begon ze in 1983 met het schrijven van haar naam MICKEY. In de jaren 80 veroverde ze Nederland en in de jaren 90 en 2000 breidde ze haar gebied internationaal uit.In de jaren ’90 – ’00 werkte en woonde ze zowel in Amsterdam als in New York, waar ze meewerkte aan grote muurschilderingen en deel uitmaakte van de New Yorkse graffitiscène. Haar minimalistische tweedimensionale en driedimensionale werk vertoont invloeden van de brutalistische architectuur uit het midden van de 20e eeuw en abstracte kunst uit het begin van de 20e eeuw.

Mick La Rock over haar deelname aan Museum Murals: ”Opgroeiend in Groningen in de 70’s ging ik naar de kleuterschool tussen de jaren 50-flats van Helpman en schaatste ik op het ijs van de vijvers tussen de flats. In de 80’s oefenden we breakdance bij de toenmalige flats van Corpus Den Hoorn en namen we raps op bij vrienden in de flats van Vinkhuizen of de Indische Buurt. Grote muurschilderingen waren er destijds niet. De stad was best kleurloos, op de overvloedige graffiti-tags en -pieces na, waar ik volop aan bijdroeg met mijn spuitbussen.
Vanuit Hip Hop ontwikkelde ik een liefde voor het grootstedelijke: flatwijken, beton, brutalistische architectuur.

 

Met de jaren ontwikkelde ook mijn graffiti zich.
Mijn hedendaagse werk heeft niet meer de rauwheid van de straat van toen, maar ik haal nog altijd inspiratie uit die bovengenoemde elementen en combineer die met geabstraheerde graffiti.

 

Als je mij destijds had gezegd dat ik anno 2024 met mijn huidige werk een (grote) mural zou gaan schilderen in samenwerking met het Groninger Museum, zou ik je niet geloofd hebben!

Ik vind het erg bijzonder om geselecteerd te zijn voor het project Museum Murals en de stad Groningen een kunstwerk te mogen geven dat past in de kleurrijke zeitgeist van nu, waarin murals worden gewaardeerd als kunststroming die mede is voortgekomen uit de graffiti van destijds.”

X

Groninger Museum

Het Groninger Museum staat bekend om zijn kleurrijke gebouw en afwisselende tentoonstellingen. Met ruim 200.000 bezoekers per jaar is het één van de populairste musea van Nederland. Bezoek de verschillende toptentoonstellingen zoals The Rolling Stones – Unzipped, bekijk de vaste collectie met werk van De Ploeg en bewonder de Grand Stairwell Installation van Dale Chihuly.