Matthieu Pommier

Sinds begin 2000 beschildert Matthieu Pommier muren in het westen van Frankrijk. De Atlantische Oceaan, het maritieme leven en de havens beïnvloedden zijn vroege werk. Naast het beoefenen van graffiti studeerde Matthieu toegepaste kunsten, waarna hij ook een tijdje als industrieel ontwerper heeft gewerkt. Tegenwoordig richt hij zich helemaal op zijn kunst.

 

De schilderijen van Matthieu zijn figuratief en kleurrijk. Voor zijn schilderingen is hij geleidelijk aan overgestapt van spuitbussen naar acryl- en olieverf. Door van deze materialen gebruik te maken heeft hij meer controle gekregen over kleuren en de interactie tussen verschillende tinten.

 

In het werk van Matthieu is alles vluchtig aanwezig en doordrongen van kunstmatigheid. Zijn werkt vertelt altijd een verhaal, maar de kijker heeft ruimte om het in te vullen. De wereld die hij verbeeldt is zowel dromerig als alledaags, fictief en echt.

 

Voor de onderwerpen in zijn schilderingen combineert Matthieu persoonlijke herinneringen en geschiedenis met zijn omgeving. Gebouwen en voorwerpen spelen een grote rol. Mensen die hij schildert bekijkt hij juist van een afstand, alsof het figuranten in zijn werk zijn.

X

Het Scheepvaartmuseum is dé plek voor verhalen uit de maritieme wereld, vanuit menselijk perspectief. Een nationaal museum in Amsterdam, met een verrassende programmering en een internationaal toonaangevende collectie. De collectie omvat een unieke verzameling objecten en is telkens het startpunt om te blijven onderzoeken hoe maritieme geschiedenis doorwerkt in het heden en de toekomst.​