ONUR

ONUR komt oorspronkelijk uit Zwitserland en heeft Turkse roots. Hij woont en werkt in Berlijn. Naast kleinere formaten in olie blijft de kunstenaar grote muurschilderingen maken, die ONUR wereldwijd bekend hebben gemaakt. Zijn werken zijn te zien in Europa, Verenigde Staten en over de hele wereld. De muurschilderingen vallen op door een uitstraling die van verre te zien is. Het centrale thema van deze expressieve werken ligt buiten: van milieurampen tot klimaatcrisis – de beelden zijn aangrijpend en behouden altijd hun verbinding met de toeschouwer.

Kenneth Letsoin, a.k.a. Naamloozz, werd in 1972 geboren in Almelo. Hij volgde een kunstopleiding in Enschede, maar deze opleiding bood hem weinig aanknopingspunten. Hij besloot zijn eigen weg te gaan en de straat werd zijn leermeester. In 2017 verhuisde hij naar Rotterdam. Kenneth maakt voornamelijk straatkunst (muurschilderingen, afvalinstallaties, uitgesneden reclameposters), maar hij maakt ook kunstwerken in zijn studio. Zijn werk weerspiegelt zijn omgeving op zijn unieke manier. Kleuren, mensen, dieren, het straatgedruis, architectuur, alles kan hem inspireren. Zijn kunst is abstract, expressief en vol energie en kleur.

X

Museum de Fundatie is een van de belangrijkste musea in het Oosten van Nederland. Het toont makers van diverse disciplines en achtergronden, signaleert nieuw talent en werkt nauw samen met verschillende opleidingen in Zwolle. Het museum programmeert internationaal en is tegelijkertijd diep verankerd in Overijssel. Museum de Fundatie staat open voor iedereen en biedt een afwisselend programma, van oude tot en met hedendaagse kunst en vormgeving.

 

Wisselende tentoonstellingen en presentaties vanuit de collectie zijn op twee locaties te zien: Museum de Fundatie in Zwolle en Kasteel het Nijenhuis, met beeldentuin, in Heino/Wijhe. Vanaf dit najaar worden voorbijgangers in de fiets- en spoortunnel bij bedrijventerrein de Hessenpoort getrakteerd op kleurrijke murals van ONUR en Kenneth Letsoin (a.k.a. Naamloozz), samen ruim 1.000 m2 groot.


In Zwolle kunnen Museum de Fundatie en Museum Murals extra uitpakken door een genereuze bijdrage die door de provincie Overijssel aan de gemeente Zwolle ter beschikking is gesteld bij de oplevering van twee tunnels bij de Hessenweg. Hierdoor kunnen er deze zomer twee muurschilderingen van resp. 475 m2 en 650 m2 gerealiseerd worden. De muurschilderingen worden geïnspireerd op de collectie van Museum de Fundatie. Een selectiecommissie van buurtbewoners, passanten, ondernemers en kunstprofessionals koos uit een shortlist ONUR en Kenneth Letsoin.


“We zijn enorm blij dat ONUR en Kenneth Letsoin muurschilderingen geïnspireerd op onze collectie gaan maken. Zo maken we ons museum nog toegankelijker voor iedereen uit Zwolle en omstreken. In de tunnels bij de Hessenpoort komen industrie en natuur al geweldig samen – nu voegen we daar nog een extra laag in de vorm van een kunstwerk aan toe.”


Beatrice von Bormann, directeur Museum de Fundatie.